parijs

Parijs, een stad om lief te hebben

Parijs

Een van de Europese steden die je in je leven zeker moet bezoeken is Parijs. En met een beetje schoolfrans kom je er al een heel eind. Tegenwoordig spreken veel Fransen ook een beetje Engels, met name in Hotels en Restaurants, maar ook in winkels en warenhuizen wordt het steeds beter. Parijs niet bezoeken omdat ze er Frans spreken en jij niet, is dus geen excuus meer.

Hotel en overnachten

Als je dan toch uiteindelijk besluit eens een paar dagen naar deze prachtige stad wilt gaan moet je uiteraard ook ergens onderdak hebben. En dat is meestal geen probleem. Alleen als je in Parijs een hotel nodig hebt in het hoogseizoen, of als de Tour de France aankomt, kun je wel eens voor volle bedrijven komen staan. Om op de bonnefooi een hotel in Parijs te gaan zoeken kan wel, maar kijk dan goed uit waar je terecht komt. Inspecteer de kamer voordat je ja zegt, en probeer of het water werkt, of er een raam open kan, en of het bed niet doorzakt tot op de grond. Met name in de goedkopere hotels is het uitkijken in Parijs. Wil je echt genieten van de stad en alles wat ze te bieden heeft kijk dan niet op een paar stuivers en geef liever iets meer geld uit. Ik schrijf dit als ervaringsdeskundige, geloof me. De beste tijd om Parijs te bezoeken is het voorjaar en vroege zomer, van maart to juni. Het weer is dan meestal goed en het toeristenseizoen nog niet echt begonnen. Mijdt Parijs in Juli en Augustus, dat doen de Parijzenaars ook.

Arrondisementen in Parijs

De stad Parijs kent een flink aantal arrondisementen of wijken. Ze hebben allemaal hun eigen ‘specialistische’ toeristen spots, maar ook een prijskaartje. Hotels die niet ver van de Periferique afliggen (dat is de beroemde rondweg om het centrum van Parijs), Zijn vaak goed, makkelijk te bereiken met metro en bus en betaalbaar voor zuinige Nederlanders.

Parijs moet je plannen

Voordat je een hotel boekt in Parijs kan het handig zijn dat je eerst een planning maakt wat je wilt doen tijdens je verblijf in de stad. Zoek een kaart van Parijs en print die uit. Ga dan op zoek naar plekken die je in elk geval wilt bezoeken. Vergeet maar dat je alles wat belangrijk is kunt zien in een paar dagen, daarvoor moet je vaker terug komen. Maak een selectie van zaken die je zeker wilt bezoeken en markeer die op je kaartje. Meestal staat er bij het adres ook het arr. (arrondisement) vermeld. Kijk dan in welk arrondisement je de meeste bezoeken af wilt leggen. Kies dan een hotel in de buurt of in een naburig arrondisement.

Metro in Parijs

Jezelf verplaatsen doe je in Parijs veelal te voet, met name voor kortere afstanden. Bovendien wil je al dat moois op straat niet missen. Een tip: wanneer je door Parijs loopt, om het even waar (en dat geldt trouwens voor elke plek op de wereld): kijk omhoog, kijk naar de gebouwen, bekijk de architectuur ervan. Je zult versteld staan wat voor leuke beleving dat is. Voor wat grotere afstanden neem je uiteraard de metro. Losse kaartjes zijn erg duur. Koop aan het loket een ‘carnet’. Dat zijn bundels van 10 kaartjes die je in heel Parijs kunt gebruiken, ook in de bus. Metrostations zijn  er zowat op elke straathoek en mits je geen fouten maakt zou je nagenoeg alle stations kunnen zien met 1 kaartje, maar dat vergt wat planning. Er zijn moderne stations, maar er zijn ook een aantal oude met soms prachtige interieurs. Elke trein heeft een beginpunt en een eindpunt en er zijn een groot aantal lijnen. Bij het binnenkomen in het station zie je ergens wel een kaart van Parijs met alle lijnen er op. Bepaal eerst waar je bent, en dan welke richting je uit moet. Die lijn neem je dan. Overstappen doe je met beleid op het meest strategische station. Soms moet je wel een stuk lopen, houdt daar rekening mee. Parijs heeft een paar honderd metro stations. Je weg vinden is even wennen. Maar pas wel overal op: Zakkenrollers hebben het op die niets vermoedende toeristen gemunt, en niet alleen in de Metro.


Geplaatst

in

,

door

Tags: