By filip (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Parijs, geboortestad van ’s werelds beroemdste alchemist, Nicolas Flamel

Nicolas Flamel

Als je een Harry Potter fan bent, de Da Vinci Code hebt gelezen of de Alchemist van Paolo Coelho, weet je waarschijnlijk precies wie hij is. Er wordt beweerd dat Nicolas Flamel de uitvinder was van de Steen der Wijzen. Volgens zijn grafsteen is hij op 22 maart 1418 in Parijs gestorven, maar volgens sommigen leeft hij nog altijd…

Wie was de geheimzinnige Nicolas Flamel eigenlijk?

Nicolas Flamel was een vermogend man, en er zijn diverse theorieën die dit proberen te verklaren. Men denkt dat zijn handel in bijzondere boeken hem een fortuin opleverde. Ook werd beweerd dat hij als kalligraaf goud achterover drukte en verving door een goedkopere legering om zijn boeken mee te illustreren. Weer anderen speculeren dat hij zijn rijkdom te danken had aan zijn huwelijk met de rijke weduwe Perenelle, en ook doen er verhalen de ronde dat hij anoniem de eigendommen beheerde van de vele Joden die uit het koninkrijk verbannen waren.

Hoe het ook zij, zijn vermogen is de oorsprong van de vele geruchten dat hij in het mysterische boek van Abraham de twee grootste geheimen van de alchemie had ontdekt: de formule voor het maken van de Steen der Wijzen, Lapis Philosophorum, waarmee onedel metaal in goud veranderd kon worden, en de formule voor onsterfelijkheid.

Uit archieven blijkt dat Perenelle als eerste stierf, en niet lang daarna overleed ook Nicolas. Na hun dood werd hun huis overhoop gehaald in de hoop dat men wat van de rijkdommen zou vinden, maar er werd nooit iets gevonden. Later is ook de graftombe van de Flanels opengebroken, die echter leeg bleek te zijn. Het gonsde in die tijd uiteraard van de geruchten in Parijs, want in heel Europa werden de Flanels de daaropvolgende jaren nog gesignaleerd. Dat was de tijd dat legende van de ontsterfelijke Nicolas en Perenelle begon. Uiteraard spreken deze verhalen bij velen nog altijd tot de verbeelding, en door de jaren heen zijn er dan ook verschillende boeken geschreven waarin Nicolas Flamel in voorkomt. Enkele van de bekendste boeken zijn:

  • De Alchemist van Paulo Coelho
  • De slinger van Foucault van Umberto Eco
  • Harry Potter en de Steen der Wijzen van J. K. Rowling
  • De geheimen van de onsterfelijke Nicolaas Flamel van Michael Scott
  • The Da Vinci Code van Dan Brown

Het oudste huis van Parijs, “Le Grand Pignon”, was het eigenom van Nicolas Flamel

“La Maison du Grand Pignon” werd door Nicolas Flamel in 1407 zelf gebouwd. Hij had daar zijn winkel en kalligrafeer studio. La Maison du Grand Pignon is niet alleen het oudste huis in Parijs, maar het zit ook vol met Nicolas Flamelsymbolismen. Op de voorgevel van het huis is bijvoorbeeld nog steeds te lezen: “Ora et labora” (bidden en werken), het motto van de alchemisten.

Op de benedenverdieping van het pand herinnert een lange inscriptie, die in 1900 werd hersteld, aan de armen die voedsel en een schuilplaats van Flamel ontvingen: “Dire tous les jours un Pastrenotre et un Ave Maria en priant Dieu que de sa grace pardo aux poures pescheurs trespasses”. (Bid tot God met een Onze Vader en een Ave Maria dat de armen en zondaars vegeven mogen worden). De Flamels schonken ook grote delen van hun vermogen aan liefdadigheid, kerken, ziekenhuizen en weeshuizen.

Vandaag de dag is in de benedenverdieping van het huis dat eens bewoond werd door Nicolas en zijn vrouw Perenelle een Frans restaurant gevestigd met de naam Auberge Nicolas Flamel. Dit prachtige historische pand vol geheimzinnigheid is absoluut een bezoek waard, en je kunt er voor niet al te veel geld heerlijk eten.

La Maison du Haut-Pignon 51, Rue de Montmorency.
51, rue de Montmorency
75003 Paris

Neem ook een kijkje op de website Auberge Nicolas Flamel


Geplaatst

in

,

door