parijs eifeltoren

13 manieren om (bijna) gratis van Parijs te genieten

Parijs

Parijs is ongetwijfeld een van ‘s werelds meest fantastische toeristenbestemmingen. Alle musea, beroemde gebouwen, chique warenhuizen en Franse cuisine trekken bezoekers van overal ter wereld, maar net als in vele andere grote Europese steden is alles in Parijs ontzettend duur. De gourmet restaurants en het trendy nachtleven mogen dan wel aantrekkelijk zijn, maar uitgaan op-z’n-Parijs kan een groot gat hakken in je vakantiebudget.

Dit betekent echter niet dat je deze spectaculaire stad van de romantiek moet vermijden, integendeel! Er zijn gelukkig ook heel veel andere manieren om Parijs te ontdekken, en wel low-budget style! Het mooie van Parijs is dat je overal met de benenwagen naartoe kunt, en er is echt allerlei prachtigs te zien. Met de volgende tips kun je met volle teugen van Parijs genieten, en ontdenk je waarschijnlijk veel meer dan wanneer je linea recta naar alle ‘hoofd-attracties’ gaat. Zet de volgende (bijna gratis) bestemmingen in je reisplanning, en dan kun je na afloop met een hoop mooie herinneringen plus nog wat geld over, weer terug naar huis.

1. Stadswandelingen

Er worden op verschillende dagen in de week gratis stadswandelingen georganiseerd door groepen vrijwilligers. Een betere manier om Parijs te verkennen is er bijna niet. Tijdens deze excursies krijg je allerlei interessante informatie over de Franse architectuur, de kunst en de Parijse levensstijl. De tours zijn in vier hoofdgroepen onderverdeeld:

• Montmartre tour
• Latin Quarter tour
• Elegant Paris tour
• Marais-Bastille tour
• Notre-Dame tour

Deze wandelingen kunnen via City Free Tour gereserveerd worden.

2. Gratis concerten

Zomer in Parijs is synoniem met concerten en festivals in parken en zelfs in sommige kerken. Deze zomerse evenementen vinden plaats op weekenden van juni tot en met september. Er zijn in de stad overal krantjes te krijgen waarin alle informatie over deze evenementen te vinden is.

3. Parijs met de bus

Over het algemeen is sightseeing in Parijs vrij prijzig, maar je kunt voor minder dan 2 euro al met een van de vele stadsbussen door Parijs rijden. De meest populaire buslijn is 29, die vertrekt vanaf het historische Gare St-Lazare. De bus rijdt vervolgens langs het beroemde Opéra Garnier, gaat daarna door naar het Marais district, en verder langs het mooiste plein in Parijs: Place des Vosges. Het eindpunt is het Bastille district. Een fantastische en goedkope manier om de stad te zien!

4. Parc de la Vilette filmfestival

Het openlucht filmfestival in juli en augustus in Parc de la Villette trekt jaarlijks duizenden fans. Er staat in die maanden een gigantisch filmscherm in het park, waar je elke avond, met een picnicmandje en een flesje wijn, gratis van allerlei films kunt genieten. Dit is ook een hele leuke manier om de locale Parijzenaars te ontmoeten.

5. Zomerfestival

Paris Quartier In de zomermaanden worden er in alle parken, groot en klein, parasollen neergezet en strandmatten neergelegd. De hele stad is dan een groot zomerfestijn met live muziek, theater en allerlei andere leuke activiteiten.

6. Dansen in de tuinen van Square Tino Rossi

Van mei tot en met september worden er bij de rivier in de tuinen van Square Tino Rossie elke dag dansavonden georganiseerd, zoals salsa, tango, traditionele dansen en nog veel meer. Het gebied wordt dan omgetoverd in één grote dansvloer. Tijdens deze zomeravonden in het park kun je vroeg in de avond allerlei verschillende danslessen krijgen, waarna de avond wordt afgesloten met een groot bal.

7. Strand aan de Seine

Elke zomer worden de banken van de rivier de Seine getransformeerd in zandstranden. De straten langs de rivier worden dan ontoegankelijk gemaakt voor auto’s, en vervolgens komen er palmbomen, zwembaden, ligstoelen en tropische cafés overal als paddestoelen uit de grond schieten.

8. Museumdagen

Elke eerste zondag van de maand kun je in Parijs gratis naar verschillende musea, waaronder Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Musée national de l’Orangerie, Musée national Picasso, Centre Pompidou en Musée national d’art moderne. Een heerlijke manier om de Parijse cultuur in je op te nemen.

9. Markten

Er zijn in Parijs talloze groentenmarkten en vlooienmarkten te bezoeken. Zelfs als je niet van plan bent om geld uit te geven, is het toch een hele leuke belevenis. Vooral het 7e arondissement is een een populair gebied voor markten, en het is aangenaam slenteren door de prachtige wijde lanen.

10. De bruggen over de Seine

De rivier de Seine stroomt door het hart van Parijs, en er zijn dan ook talloze bruggen die ’s avonds allemaal prachtig verlicht zijn en de stad zo romantisch maken. Deze verlichte bruggen zijn ook veelvuldig te zien in speelfilms. Een avond wandelen langs de Seine is dan ook echt aan te bevelen.

11. Schilderswijk Mont Martre en de Sacre Coeur

Vanaf de heuvelachtige schilderswijk Mont Martre heb je een schitterend uitzicht over de stad. Het gebied is ook beroemd om de vele schilders die daar met hun schildersezels zitten en maar al te graag een portret van je maken. Ook zijn er allerlei kraampjes te vinden waar souvenirs te koop zijn. Bovenop de heuvel bevindt zich de kerk de Sacre Coeur. Als je gratis wilt genieten zul je de heuvel op moeten klimmen, maar er is ook een soort kabelbaan trein waarmee je naar boven kunt.

12. Gratis fashion shows bij Galeries Lafayette

Lafayette is een fantastisch centrum als je van winkelen houdt, en alleen het etalage-kijken is al een hele belevenis op zich. Wat Galeries Lafayette echter zo bijzonder maakt is dat er elke vrijdag een gratis modeshow gehouden wordt op de 7e verdieping van het gebouw.

13. Jardin du Luxembourg

Dit gigantische park heeft talloze fonteinen en beeldhouwwerken, geïnspireerd door de Griekse en Romeinse mythologie. Het is echter geen zogeheten ‘picnic park’, en er wordt dan op de meeste plekken in dit park ook niet op het gras gelopen of gezeten. Er zijn wel een groot aantal parkbanken te vinden waar je heerlijk (en gratis) kunt gaan zitten en genieten van al dat moois.


Geplaatst

in

, ,

door