Op twee wielen door Parijs

» Geplaatst door op sep 11, 2013 in Attracties, Reis Tips | 0 reacties

Op twee wielen door Parijs

Met de fiets door Parijs kan nogal een uitdaging zijn, maar als je de drukke wegen uit de weg gaat kan het verbazingwekkend relaxed zijn, en niet in het minst omdat je niet hoeft te zoeken naar een parkeerplaats. De stad Parijs heeft in totaal meer dan 371km aan fietspaden!

Is het wel veilig in Parijs?

Parijs heeft flink de nadruk gelegd op het creëren van voetgangerspaden en paden voor fietsers en rolschaatsers. Busbanen en fietspaden zie je tegenwoordig overal, vooral langs de grote wegen. Op zondagen zijn de wegen langs de rivier de Seine uitsluitend toegankelijk voor  voetgangers, fietsers en rolschaatsers. Fietsen combineren met openbaar vervoer is mogelijk, maar het wordt je niet echt makkelijk gemaakt. Je kunt je fiets wel zonder problemen meenemen in de RER treinen, behalve tijdens de spits.

Velib’ – de nieuwe fiets-self-service van Parijs

Parijs heeft een self-service “bicycle transit system”, Velib’ genaamd. Parijzenaars en toeristen kunnen op wel 750 verschillende locaties in Parijs fietsen oppikken en weer afleveren. Er is elke 300 meter wel een Velib’ station te vinden, in totaal zo’n 1.500 verschillende locaties met ongeveer 20.500 fietsen. De fiets-self-service is 24 uur per dag geopend, en is bedoeld om Parijzenaars aan te moedigen korte afstanden liever met de fiets af te leggen. Het mooie van Velib’ is dat de fiets niet naar hetzelfde (start)punt teruggebracht hoeft te worden. Je kunt de fiets afleveren bij het voor jou makkelijkste Velib’ station.

  • Wie kan van deze fietsen gebruik maken? Om van de Velib’ self-service gebruik te kunnen maken moet je ten minste 14 jaar oud zijn en ten minste groter zijn dan 1.50 meter. Minderjarigen moeten toestemming hebben van de ouders.
  • Hoe betaal je voor Velib? Het Velib’ self-service systeem maakt gebruik van een card, die ook voor het openbaar vervoer gebruikt kan worden. Je kunt een card kopen die geldig is voor 1 dag of 1 week, en de abonnementskosten zijn minimaal. Het Velib’ systeem is ontworpen voor korte-termijn gebruik, en niet voor dagverhuur. De cards zijn te koop bij 300 verschillende metro stations en bij 400 verschillende banketbakkerijen (ja echt waar!)

 

Georganiseerde fietstochten

“Paris a Vélo c’est Sympa” en “FatTireBikeToursParis” organiseren al jarenlang fietstochten in Parijs, en hun programma’s zijn zeer gevarieerd. Hier zijn enkele van hun populaire fietstochten:

  • Parijs bij nacht Duur: 4.5 uur
  • Tijdens deze fietstocht fiets je door de eeuwenoude disctricten en smalle straatjes van Marais. Dan gaat de tocht verder langs de Halles en het Palais Royal, vervolgens naar het Louvre, eindigend met een blik op de NotreDame.
  • De dorpen van Parijs Duur: 3 uur

Parijs is eigenlijk opgebouwd uit een aantal voormalige dorpjes, en tijdens deze tocht wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. Je fietst door prachtige rustige bloemenbuurten en je bezoekt galleries en prachtige monumenten.

  • Parijs combi-fietstocht Duur: 8.5 uur

Dit is een fantastische combinatie van het allerbeste dat Parijs te bieden heeft: overdag ga je op de fiets alle top attracties van Parijs bezoeken zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en meer. De dag wordt vervolgens afgesloten met een avondcruise over de Seine.

 

met de fiets door Parijs